Slipning/skrapning av profiler
Vid renovering av gamla fönster behöver den gamla färgen antingen slipas eller skrapas bort. Detta är något som utförs i ett tidigt skede i en renovering, efter att det gamla kittet har tagits bort och glaset lyfts ut ur fönsterbågen.
I huvudsak kan man säga att det finns två alternativ, antingen slipning eller skrapning. Slipning innebär att den gamla färgen mattas ner för att den nya färgen ska få fäste. Skrapning innebär att värmelampa används för att värma färgen och göra den mjuk, för att sedan skrapas bort den med skrapor. Detta är den metod att föredra, eftersom resultatet blir en trären och slät yta. Ytan kan då, om det gamla träet kräver det, oljas in med linolja. Något som inte är möjligt om ytan endast är slipad. Om man väljer att skrapa fönstret trärent kommer man få en jämn slutfinish efter tre lager linoljefärg, och linoljefärgen kommer impregnera och skydda träet. Om man väljer att slipa fönstret blir slutfinishen inte lika jämn pga. den underliggande gamla färgen, och linoljefärgen kommer inte tränga in i underlaget i samma utsträckning. Trots detta ger även slipning ett bra slutresultat.
I videon nedan visar vi hur man skrapar profilerna på ett fönster för att inte skada dem. Just detta fönster var bemålat med en färg som blivit mycket spröd med tiden. Därför var det enkelt att skrapa profilerna utan värmelampa. Det finns en uppsjö av färgtyper som har använts på fönster genom tiderna, och fönstren kan vara mycket varierande skick. Därför måste man alltid testa sig fram för att se vilka metoder (skrapning, slipning eller både och, med eller utan värmelampa) som passar för just ditt renoveringsobjekt.
Ett av de misstag som görs vid slipning/skrapning av profilerna är att man slipar eller skrapar ner dem istället för att framhäva dem. Gamla fönster har ofta smäckra spröjs med vackra profiler som man inte vill förstöra då de bidrar mycket till fönstrets karaktär. Hur gör man då för att lyckas? Här kommer tre förberedande tips.
1. Anpassade skrapor
Välj skrapor som passar de konvexa och konkava ytorna på din profil. Exempelvis gör en för bred konvex skrapa att du skrapar bort för mycket av profilen och inte kommer åt i "botten" av profilens konkava yta. En för smal konvex skrapa kommer skrapa för djupt i profilen konkava ytan, och inte nå ut till kanterna. Tips är att själv slipa till en konkav och en konvex sida på din skrapa, se bild nedan. Det kan det vara värt om du ska renovera flera likadana fönster. Det finns också många bra skrapor i butikerna, ta med dig fönsterbågen till butiken för att jämföra profilerna med skraporna.
2. Känsla
Något som utvecklas allteftersom du skrapar! Ibland behövs knappt någon kraft alls för att skrapa bort färgen, men ibland behöver man ta i desto mer. Genom att vinkla skraporna svagt åt olika håll kan du komma åt olika delar på profilen. Vinkla också skrapan för att nå längre in i hörnen.. testa dig fram! Håll om möjligt två händer på skrapan, det blir stabilare och du minskar risken att slinta och skada antingen dig själv eller profilen.
3. Lämna det som sitter
Skrapa och slipa bort det som sitter löst, den färg som sitter hårt i träet kan lämnas och endast mattas ner samt jämnas ut. Om du använder värmelampa kan all färg skrapas bort och du får en trären yta.
Börja med att skrapa de raka delarna av profilen, använd skrapan på första bilden. Gå sedan vidare till de konkava/konvexa ytorna, använd skrapan på den andra bilden. Växla mellan skrapans olika sidor samt vinkla skrapan för att komma åt. Använd slutligen den spetsiga delen på skrapan i skåran längst upp på profilen, vinkla skrapan åt olika håll för att komma åt. I detta sista moment är det lätt att slinta med skrapan och dra repor i profilen. Detta kan oftast åtgärnas i nästa steg; slipning. Använd medelgrovt till fint sandpapper och slipa profilen. Böj och vik papperet på olika sätta för att följa profileringarna.
Efter att profilerna är klara kan du gå vidare och slipa fönsterbågens resternade delar med maskin. Se slutresultatet nedan!